
Kişisel Temizliğimizi Nasıl Yapmalıyız?
Eller nasıl yıkanmalıdır?
Akan su altında eller ıslatılmalı
Sabunlanmalı
Ellerin bütün yüzeyleri ovalanmalı (en az 20 sn)
Sıklıkla unutulan alanlara dikkat etmeli (el sırtı, el ayası, parmak arası)
Akan su altında durulanmalı
Kağıt havlu-peçete ile kurulanmalı (kurulama mikroorganizma sayısını azaltır)
Temizliğin tam olarak sağlanabilmesi için; elleri yıkarken parmak uçları, tırnaklar, tırnak araları, başparmak ve parmak araları da mutlaka yıkanmalıdır..
Eller ne zaman yıkanmalıdır?
Yemeklerden önce ve sonra
Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce
Tuvaletten sonra
Kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonra
Dışarıdan eve gelince
Sabah uyanınca, akşam yatmadan önce
Ellerimizi kirli gördüğümüz her durumda
Tırnakların da düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Tırnaklar yenmemeli ve koparılmamalıdır. Haftada bir yarım ay biçiminde kesilmelidir.
Diş sağlığı ve bakımı
Süt dişlerine sahip olan çocukların öğrenmesi gereken kişisel temizlik uygulamalarından biri de diş fırçalama alışkanlığıdır. Diş fırçalama eğitimi ailede başlar.nne babanın, çocuklarına örnek olması açısından özellikle 2 yaş ve üstü çocuklarda diş fırçalama denemelerine çocuklarla birlikte başlamaları gerekmektedir. Küçük yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı edinen çocukların yetişkinlik döneminde çürük ve diğer diş hastalıklarına yakalanma riski azalmaktadır. Çocukların ilk süt dişleri çıktıktan sonra herhangi bir sorun olmasa bile düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürülmelidir.
Günde en az 2 kez çocuğun yaşına uygun diş fırçasına onlara uygun macun 3-4 yaşından itibaren, nohut büyüklüğünde sürülür ve 2 dakika boyunca fırçalama işlemi yapılır. Diş fırçasının çocuğa özel olması ve 3 ayda bir yenilenmesi gerekir. Diş fırçası seçimini çocukla birlikte yapmak diş temizliği eğitimine katkı sağlar.
Diş temizliğinin yanı sıra dişlere zarar veren asitli, şekerli yiyecekler konusunda da onları bilgilendirmek gerekir.
Yüz temizliği
Sabah uyandıktan sonra ve akşam yatmadan önce yüzünü yıkaması gerektiği hatırlatılmalıdır. Sabun ile yıkamada kullanılan sabunun cildi kurutmayan özellikte olması gerekir.
Burun temizliği
Gece yatmadan önce ve her sabah uyandığında bol su ile ve sümkürerek yapılmalıdır. Burnu karıştırmak, burunda bulunan pek çok mikrobun ellere ve el yolu ile de ağız ve sindirim sistemine bulaştırılmasına ve yine bu yolla da bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle burun temizliği için kişi yanında temiz bir mendili her zaman bulundurmalıdır.
Vücut temizliği
Deri yüzeyinde biriken mikroorganizmaların, kirlerin, ter ve diğer bileşiklerin uzaklaştırılması ve dökülen yüzeysel kirlerin atılması için su ve sabun kullanılarak banyo yapılması gerekmektedir. Banyo yaparak hem bedensel temizlik sağlanır, hem de ruhsal bir rahatlama olur.
Evde banyo yaparken hijyen kurallarına uyulmalı, kullanılan sabun, lif ve keseler kişisel olmalıdır.
Duş tarzında ya da su dökerek yıkanmak, küveti doldurarak yıkanmaktan daha sağlıklıdır.
Ayak temizliği ve bakımı
Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içinde terlediğinden, her akşam yıkanmalıdır. Ayaklar iyi temizlenmediğinde, mantar hastalığı yanı sıra çeşitli alerjik ve diğer enfeksiyon hastalıkları da oluşabilmektedir.
Çoraplar her gün değiştirilmeli ve pamuklu çoraplar tercih edilmelidir.
Ayak tırnaklarının bakımı da düzenli olarak yapılmalı ve düz biçimde kesilmelidir. Ayak tırnakları yarım ay şeklinde kesilirse, tırnak batması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.